Τι είναι ο Αυθόρμητος Διαλογισμός της Καρδιάς;

Ο Αυθόρμητος Διαλογισμός της Καρδιάς® βασίζεται στην ιδέα “get out of your head and get into your heart” – “βγες από το μυαλό σου και έλα στην καρδιά σου”.

Εμπνευσμένη από τεχνικές των διαλογισμών του OSHO, της γιόγκα και την επιστήμη του Quick Coherence έχω συνθέσει τον διαλογισμό ώστε μέσα από κάθε βήμα να οδηγηθούμε από το μυαλό στην καρδιά, από την έντονη νοητική λειτουργία στην ήρεμη ενέργεια της καρδιάς, μειώνοντας το στρες, το θυμό, τη θλίψη και αυξάνοντας τα αισθήματα αγάπης, ευγνωμοσύνης και ηρεμίας αυθόρμητα.

<<Έχουμε μάθει πως η καρδιά ανταποκρίνεται συνεχώς σε μηνύματα και εντολές που λαμβάνει από τον εγκέφαλο μέσω του νευρικού συστήματος. Ενώ είναι λιγότερο γνωστό ότι η καρδιά στέλνει στον εγκέφαλο πολλά περισσότερα νευρικά σήματα από ότι ο εγκέφαλος στην καρδιά. Τα σήματα που στέλνει η καρδιά στον εγκέφαλο είναι μεγάλης σημασίας για τη λειτουργία του εγκεφάλου – για τον τρόπο διαχείρισης των συναισθημάτων και για γνωστικές λειτουργίες όπως τη μνήμη, την προσοχή, την αντίληψη και την επίλυση προβλημάτων. Όταν ο ρυθμός της καρδιάς είναι σε συνοχή τότε αυτό θα επηρεάσει θετικά το νου και τον άνθρωπο στην καθημερινότητά του. Καλλιεργώντας συναισθήματα αγάπης, ευγνωμοσύνης και εκτίμησης αλλάζεις τον πρότυπο ρυθμό της καρδιάς και έτσι αλλάζεις την συναισθηματική σου προοπτική. Τους τελευταίους αιώνες η καρδιά έχει χαρακτηριστεί απλά ως ένα όργανο του σώματος που λειτουργεί ως αντλία για την κυκλοφορία του αίματος, ενώ είναι πολλά παραπάνω. Ιστορικά, σε όλες σχεδόν τις κουλτούρες του κόσμου, η καρδιά αποδίδεται σε ένα πολύ πιο πολύπλευρο ρόλο στο ανθρώπινο σύστημα, που θεωρείται ως πηγή σοφίας, πνευματικής διορατικότητας, σκέψης και συγκίνησης. Τις τελευταίες δεκαετίες οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει πως η καρδιά διαθέτει το δικό της εγκενές νευρικό σύστημα – ένα δίκτυο νεύρων τόσο λειτουργικά εξελιγμένο ώστε να κερδίσει την περιγραφή ενός «καρδιακού εγκεφάλου». Περιέχοντας πάνω από 40.000 νευρώνες, αυτός ο ‘μικρός εγκέφαλος’ δίνει στην καρδιά την ικανότητα να νοείται ανεξάρτητα, να επεξεργάζεται πληροφορίες, να λαμβάνει αποφάσεις, ακόμα και να επιδεικνύει έναν τύπο μάθησης και μνήμης. Στην ουσία, φαίνεται ότι η καρδιά είναι πραγματικά ένα έξυπνο σύστημα. Η επιστήμη έχει μόλις αρχίσει να αντιλαμβάνεται το εύρος του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου της καρδιάς, τον ζωτικό ρόλο που παίζει στο ανθρώπινο σώμα και πως μπορεί να επηρεάσει θετικά τους γύρω μας.>> (για περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία για την επιστήμη — HeartMath)

Ας αφήσουμε για λίγο την αναλυτική σκέψη και ας έρθουμε σε επαφή με τη δύναμη της καρδιάς μας!

Στον διαλογισμό αυτό, μέσα από κίνηση του σώματος, αναγνώριση και έκφραση συναισθημάτων και τη συνειδητή αναπνοή επιστρέφουμε στον χώρο της καρδιάς μας. Συνδεόμαστε με την ζεστασιά, την ευγνωμοσύνη και την αγάπη μέσα μας. Αλλάζοντας τον ρυθμό της καρδιάς μας και έτσι επηρεάζοντας θετικά τη γενικότερη συναισθηματική μας κατάσταση.