Ήρθε κιόλας ο Οκτώβρης και το φθινόπωρο με τις πρώτες βροχές. Μόνο εγώ νιώθω πως ο καιρός περνάει πολύ γρήγορα ή και σεις;

Τελευταία άκουσα από αρκετούς μαθητές μου στη γιόγκα πως νιώθουν κουρασμένοι και αδύναμοι τώρα που έχει κρυώσει ο καιρός… με αφορμή λοιπόν αυτές τις συζητήσεις γράφω τα παρακάτω για το πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουμε το σώμα μας ιδιαίτερα μεταξύ εποχών και πως μπορούμε να το κάνουμε αυτό σύμφωνα με την Αγιουρβέδα (την αρχαία Ινδική ιατρική).

Με την αλλαγή των εποχών και της θερμοκρασίας καλό είναι να προσαρμόζουμε σταδιακά την καθημερινότητά μας, διατροφή – άσκηση – ξεκούραση, αντίστοιχα για να έχουμε ενέργεια και να νιώθουμε ευεξία. Όπως καταγράφεται στα κλασικά κείμενα της Αγιουρβέδα:

“Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το σχήμα της προηγούμενης περιόδου θα πρέπει να διακοπεί σταδιακά και αυτό της επόμενης περιόδου θα πρέπει να υιοθετηθεί σταδιακά. Η ξαφνική διακοπή ή η ξαφνική υιοθεσία προκαλεί ασθένειες που προκαλούνται από Asatmya (μη συνήθειες)”- Ashtanga Hridayam.

Το φθινόπωρο που κρυώνει ο καιρός είμαστε πιο ευάλωτοι σε συνάχι και ιώσεις. Επίσης το σύστημά μας είναι πιο κουρασμένο, έχοντας συσωρεύσει υπερβολική θερμότητα (ή Pitta – φωτιά) από το καλοκαίρι και ίσως έχοντας ακολουθήσει πιο άστατο πρόγραμμα διατροφής και ύπνου λόγω διακοπών. Αν και  ο Σεπτέμβρης (και ο Οκτώβρης) θεωρείται μήνας νέων ξεκινημάτων, που μετά τις καλοκαιρινές διακοπές γυρνάμε συνήθως με ανανεωμένη διάθεση και επιθυμία να πιάσουμε νέους στόχους, είναι περίοδος που χρειάζεται προσοχή στο πως θα διαχειριστούμε την ενεργειά μας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Αγιουρβέδα το φθινόπωρο είναι εποχή Vata (εποχή του αέρα) και χαρακτηρίζεται ως ελαφριά, ξηρή, σκληρή, τραχιά, άστατη και κρύα. Επίσης είναι η εποχή των αλλαγών. Είναι η περίοδος που μπορεί να νιώθουμε κούραση, εξάντληση, κατακλυσμένοι από συναισθήματα ή να αποσπάται η προσοχή μας λόγω ενθουσιασμού.

Φυσικά είναι η κατάλληλη εποχή για να επανεκκινήσουμε το συστημά μας, να αποτοξινωθούμε και να προετοιμαστούμε για το κρύο του χειμώνα.

Διατροφή

Για αποτοξίνωση: 1-2 βδομάδες αποφεύγουμε καφεΐνη, άσπρη ζάχαρη και γλυκά, άσπρο αλεύρι, αλκοόλ, αναψυκτικά, επεξεργασμένες τροφές, τηγανητά και το πολύ αλάτι.

Για τους μήνες του φθινοπώρου σύμφωνα με την Αγιουρβέδα: προτιμάμε γλυκές τροφές και ελαφριές. Τρώμε φρούτα και λαχανικά εποχής: αχλάδια, μήλα, βανίλιες, γλυκοπατάτες και κολοκύθες. Αντί για άσπρη ζάχαρη χρησιμοποιούμε μέλι. Μαγειρεύουμε με όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως που τα έχουμε μουλιάσει και προετοιμάσει σωστά για να είναι εύπεπτα. Προτιμάμε ζεστό, φρεσκο-μαγειρεμένο φαγητό όπως σούπες και βρασμένα λαχανικά. Πίνουμε ζεστά ροφήματα τσαγιού και χλιαρό/ζεστό νερό. Αποφεύγουμε φαγητά που είναι καυτερά, πικρά ή έχουν στυφή, έντονη γεύση όπως είναι τα άγουρα φρούτα, τα ρόδια, τα κράνμπερι, το κόκκινο κρέας, τα καπνιστά και τηγανητά φαγητά. Τέλος, αποφεύγουμε λάδια, λίπια και βαριά τυριά – γαλακτοκομικά.

Γενικά θέλουμε τα γευματά μας να είναι ελαφριά και να τρώμε μόνο όταν πινάμε.

Ύπνος – καθημερινές συνήθειες

Αυτή την περίοδο του φθινοπώρου είναι ακόμη σημαντικό να έχουμε ένα σταθερό πρόγραμμα, μια καθημερινή ρουτίνα. Θα μας βοηθήσει δηλαδή να κοιμόμαστε και να τρώμε τις ίδιες ώρες μέσα στη μέρα και να έχουμε συγκεκριμένες δραστηριότητες. Το σταθερό πρόγραμμα θα φροντίσει την πνευματική μας υγεία και τη διάθεσή μας. Βεβαιωθείτε πως κοιμάστε καλά και ξεκουράζεστε.

Προσωπική φροντίδα

Διαλέγουμε μέσα στην ημέρα χρόνο για τη φροντίδα του εαυτού μας, μειώνοντας τους γρήγορους ρυθμούς της ζωής της πόλης, κάνοντας ασκήσεις γιόγκα και διαλογισμό, διαβάζοντας ένα βιβλίο, απολαμβάνοντας την παρέα αγαπημένων μας, κάνοντας έναν πρωινό περίπατο στη φύση, ακούγοντας μουσική ή κάνοντας καθημερινά (ή συχνά) μασάζ Abhyanga (αυτό-μασάζ: αλήφουμε όλο το σώμα με απαλές κινήσεις από πάνω προς τα κάτω) με ζεστό βιολογικό σησαμέλαιο.

Καλό φθινόπωρο

Με υγεία!