Να ξεκινήσω λέγοντας ότι σε αυτό το άρθρο θα περιγράψω την προσωπική μου εμπειρία οργανώνοντας τα αρχεία του υπολογιστή μου. Να προσθέσω πως στον υπολογιστή μου είχα όλα τα αρχεία από τον προηγούμενο υπολογιστή μου (αρχεία 7 ετών) και όλα τα αρχεία (αρκετά διπλά και τριπλά) του τωρινού (αρχεία άλλων 7 ετών). Που σημαίνει πως αν δεν έχεις αφήσει, όπως εγώ, τα αρχεία του υπολογιστή σου σε τέτοια μοίρα η διαδικασία για σενα θα είναι πιο εύκολη και γρήγορη.

Εν συντομία η διαδικασία σε αριθμούς:

10 μέρες – 40 ώρες – 11.500 φωτογραφίες λιγότερες – πάνω από 50000 emails σβήσιμο – 3 μέρες αϋπνίας – 145GB ελαφρύτερος ο σκληρός μου δίσκος

Εμπνευσμένη λοιπόν από τη μέθοδο Konmari (της Marie Kondo) σε συνδυασμό ότι ο υπολογιστής μου είχε χάσει την ταχύτητά του και επικρατούσε χάος στα αρχεία αποφάσισα να κάνω ένα ξεκαθάρισμα εις βάθος.

Ακολούθησα 3 βασικές συμβουλές της Marie Kondo

  • ξεκαθάρισμα ανά κατηγορία (έγγραφα, μουσική, ταινίες, φωτογραφίες, emails, broswers, application κλπ)
  • ξεκαθάρισμα με μιας
  • κράτησα μόνο ότι μου δίνει χαρά

Ξεκίνησα πρώτα πρώτα σβήνοντας πολύ γρήγορα πρόχειρα αρχεία που ήταν στην επιφάνεια εργασίας και ήξερα ότι δεν χρειάζομαι, όπως screenshots και φωτογραφίες που είχα διπλοαποθηκεύσει.

Ύστερα διέγραψα και ξεκαθάρισα εν συντομία τα downloads.

Χάος

Επιφάνεια εργασίας πριν τη διαδικασία ξεκαθαρίσματος Konmari

desktop before konmari declutter

Τάξη

Επιφάνεια εργασίας μετά τη διαδικασία ξεκαθαρίσματος Konmari

desktop after konmari declutter

Έγγραφα

Και κατόπιν ξεκίνησαν οι πιο χρονοβόρες διαδικασίες. Όργανωσα όλα μου τα έγγραφα κατηγοριοποιώντας τα και σβήνοντας διπλά αντίγραφα. Ονομάτησα τα αρχεία και δημιούργησα κατηγορίες με τρόπο που θα με διευκόλυνε να χειρίζομαι τις εγρασίες μου στον υπολογιστή.

π.χ. Μοίρασα όλα τα αρχεία σε 3 βασικούς φακέλους: PERSONAL – PROFESSIONAL – THRIVE ON WORK – όπου στους δύο πρώτους έβαλα όλα τα επίσημα έγγραφα ανά κατηγορία, τα έγγραφα που αφορούν σπουδές και εργασίες και έγγραφα που αφορούν την εταιρεία μου και ότι άλλο γραφειοκρατικό είχα, ενώ στον τρίτο φάκελο κατηγοριοποίησα σε υποφακέλους φυσικά όλη την δημιουργική δουλειά του Holistic BodyMind και των μαθημάτων γιόγκα και διαλογισμού.

Φωτογραφίες και συναισθηματισμός

Αφού τελείωσα με όλα τα έγγραφα (χρειάστηκα μια μέρα για το ξεκαθάρισμα και την οργάνωση των εγγράφων) έπιασα τις φωτογραφίες. Το ξεκαθάρισμα των φωτογραφιών μπορεί να γίνει έντονα συναισθηματικό και για αυτό η Marie Kondo προτείνει να το αφήνεις για το τέλος. Εγώ το έκανα στη μέση… μου πήρε 4 μέρες και ξύπνησε πολλές αναμνήσεις. Μέσα σε 4 μέρες είδα όλη μου τη ζωή των τελευταίων 15 χρόνων σε φωτογραφικά στιγμιότυπα. Εν συντομία έχασα τον ύπνο μου, μου βγήκε εσωστρέφεια, βίωσα το θλιβερό συναίσθημα της αναπόλισης του παρελθόντος και έζησα μια αγωνία με τον χρόνο και πόσο γρήγορα περνάει. Έσβησα πολλές χιλιάδες φωτογραφίες και κράτησα μόνο ότι μου δίνει χαρά. Συνειδητοποίησα πως πριν λίγα χρόνια ταξίδευα συνέχεια και εμπνεύστηκα να αρχίσω πάλι τα ταξίδια και να θέσω νέους στόχους.

Συνέχισα ξεκαθαρίζοντας τη μουσική μου, τα emails μου, την επιφάνεια εργασίας, τα applications, μέχρι και τους σελιδοδείκτες στο Safari.

Έσβησα αρχεία μουσικής που ποτέ δεν άκουγα και δεν θυμόμουν καν πως βρέθηκαν στον υπολογιστή μου. Καθώς και όλα τα emails από 5 διαφορετικούς λογαριασμούς που ήταν γεμάτοι με αρχεία προηγούμενων δουλειών και χιλιάδες άσχετα newsletters.

Γενικά ξεκαθάρισα έχοντας ένα στόχο: να κρατήσω μόνο ότι μου δίνει χαρά και μόνο ότι χρειάζομαι για να δημιουργήσω και να πραγματώσω τους νέους μου στόχους.

Μετά από όλη αυτή τη διαδικασία νιώθω ανάλαφρη, χαρούμενη και δημιουργική. Νιώθω πως κάνω μια νέα αρχή και πως υπάρχει χώρος για να καλωσορίσω και να πραγματώσω ό,τι επιθυμώ.

Σειρά έχει το iphone!