Tις τελευταίες μέρες σκέφτομαι ιδιαίτερα το αίσθημα της ‘ευγνωμοσύνης’ και πως μπορώ να το κρατάω ζωντανό μέσα στην καθημερινότητά μου. Η σκέψη ξεκίνησε με αφορμή ‘την ημέρα των Ευχαριστιών’ που γιορτάζουν στην Αμερική (το γνωστό Thanksgiving) και είναι μια πολύ ωραία ευκαιρία να καθίσουμε και να φέρουμε στο νου μας όλα αυτά που έχουμε στη ζωή μας για τα οποία νοιώθουμε ευγνωμωσύνη.

Πριν μοιραστώ μαζί σας μια πολύ ωραία και αποτελεσματική πρακτική διαλογισμού που σας φέρνει στο παρόν και στο αίσθημα της ευγνωμοσύνης θα ήθελα να αναφέρω μερικά από τα οφέλη μιας τέτοιας πρακτικής.

Αλήθεια τι σημαίνει για σας: ‘νοιώθω ευγνωμοσύνη’; Μπορεί να ακούγεται κάπως αόριστο και να σας παραπέμπει σε new age θεωρίες αλλά θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω πως πάρα πολλές πανεπιστημιακές έρευνες έχουν δείξει ότι το αίσθημα ευγνωμοσύνης βοηθάει όχι μόνο σε σωματικό και ψυχικό επίπεδο κάποιον αλλά και σε καταστάσεις στη ζωή του που έχουν να κάνουν με τις προσωπικές σχέσεις, την επικοινωνία και την εργασία του.  Επίσης, το κυριότερο είναι ότι το αίσθημα της ευγνωμοσύνης είναι άμεσα συνδεδεμένο με το αίσθημα της ευτυχίας.

Μερικά από τα πιο σημαντικά οφέλη του αισθήματος της ευγνωμοσύνης είναι:

  1. αυξημένη ευτυχία και θετική διάθεση
  2. ικανοποίηση και αίσθημα πληρότητας για τη ζωή
  3. μείωση κόπωσης
  4. καλύτερη φυσική κατάσταση
  5. βελτιωμένος ύπνος
  6. λιγότερη εξάντληση
  7. βελτίωση στις σχέσεις
  8. δημιουργία ανθεκτικότητας
  9. ανάπτυξη υπομονής
  10. καλύτερη διαχείρηση του στρες και των τραυματικών εμπειριών

Έχουν δημοσιευτεί μελέτες από το πανεπιστήμιο του Harvard σχετικά με τα οφέλη της πρακτικής της ευγνωμοσύνης αν θέλετε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες. Ακόμη μεγάλη βιβλιοθήκη άρθρων υπάρχει δημοσιευμένη στο positivepsychology.com.

Πρακτική διαλογισμού: Καλλιεργώντας το αίσθημα της ευγνωμοσύνης

διάρκεια: 5-10′

Καθήστε κάπου που για λίγα λεπτά θα είστε ήσυχα χωρίς περισπασμούς. Αφήστε το τηλέφωνο σε άλλο δωμάτιο ή χαμηλώστε το. Δείτε να είστε αναπαυτικά είτε καθήσετε σε καρέκλα είτε στο πάτωμα. Φέρτε για μερικές στιγμές την προσοχή στην αναπνοή και κλείστε απαλά τα μάτια. Παρακολουθήστε τις εισπνοές σας και τις εκπνοές σας καθώς έρχεστε στο παρόν. Τώρα φέρτε στο νου σας μία ανάνμνηση από κάποια στιγμή βαθιάς ευγνωμοσύνης που έχετε νοιώσει. Κάποια στιγμή που σας φέρνει χαρά, βαθιά ευγνωμοσύνη και ευτυχία. Μπορεί να είναι μια στιγμή με έναν φίλο ή ένα αγαπημένο πρόσωπο, μπορεί να είναι μια στιγμή σε ένα σας ταξίδι και μια καινούργια εμπειρία, μπορεί να είναι μια στιγμή προσωπικής ή επαγγελματικής επιτυχίας, μπορεί να είναι μια κατάσταση στη ζωή σας ή ένα αντικείμενο… ό, τι και αν είναι νοιώστε βαθιά ευγνωμοσύνη σαν να ξαναζείτε τη στιγμή και γίνετε πολύ συγκεκριμένοι με την ανάμνησή σας. Τώρα σκεφτείτε, ζώντας νοητά την ανάμνηση:

5 πράγματα που μπορείτε να δείτε από εκείνη τη στιγμή που νοιώσατε ευγνωμοσύνη και έχετε φέρει τώρα στο νου σας (μπορεί να είναι το πρόσωπο που είσασταν μαζί, το περιβάλλον, η φύση, τα αντικείμενα κλπ)

4 πράγματα που μπορείτε να αγγίξετε

3 πράγματα που μπορείτε να ακούσετε

2 πράγματα που μπορείτε να μυρίσετε

1 πράγμα που μπορείτε να γευτείτε

Σκεφτείτε τα πράγματα που συνδέονται με την κάθε αίσθηση και μία και δύο φορές πριν συνεχίσετε με την επόμενη αίσθηση. Αν σε κάποια αίσθηση σας είναι δύσκολο να σκεφτείτε κάτι, δεν πειράζει, συνεχίστε στην επόμενη. Μπορεί ας πούμε να μην σκεφτείτε κάτι που να μπορείτε να μυρίσετε από την στιγμή της ανάμνησης που έχετε φέρει στο νου σας.. είναι εντάξει! Μείνετε λίγο με την αίσθηση, διατηρώντας ζωντανή την ανάμνηση και το αίσθημα της ευγνωμοσύνης και συνεχίστε παρακάτω με την άσκηση. Ολοκληρώνοντας νοιώστε βαθιά ευγνωμοσύνη και επιτρέψτε σε αυτό το αίσθημα να γεμίσει όλη σας την ύπαρξη φέρνοντάς σας χαρά.

Αυτή η τεχνική σε φέρνει στο παρόν, σε γηώνει και κρατάει πολύ ζωντανή την αίσθηση της ευγνωμοσύνης.

Η ευγνωμοσύνη είναι μια εμπειρία που δημιουργεί χώρο, στο νου, στο σώμα, στη ζωή. Εξασκώντας το αίσθημα της ευγνωμοσύνης ως μία κατάσταση που μπορείς να ανακαλέσεις εύκολα και να νοιώσεις συνειδητά από επιλογή, σε βοηθά να μην αντιδράς σε κατάστασεις της ζωής αλλά να παρατηρείς και να δρας με συνειδητότητα και ψυχραιμία. Μέσα από το πρίσμα της ευγνωμοσύνης βλέπεις ξεκάθαρα. Εκτιμάς περισσότερα και γκρινιάζεις λιγότερο.

Το πιο σημαντικό από όλα είναι να μην ξεχνάμε πως η ευτυχία μας είναι επιλογή. Η ευτυχία είναι θέμα συνήθειας. Είναι η καθημερινή επιλογή των συνηθειών μας.

Σας προσκαλώ να δοκιμάσετε την πρακτική αυτή αφιερώνοντας 5-10 λεπτά μέσα στη μέρα (καλύτερη στιγμή το πρωί με το που ξυπνήσετε ή το βράδυ πριν πέσετε για ύπνο) για τις επόμενες μέρες και παρατηρήστε πως νοιώθετε.

Αφήστε μου τα σχόλια σας σχετικά με την εμπειρία σας και αν σας άρεσε αυτό το άρθρο πείτε μου για να ανεβάσω κι άλλα αντίστοιχα. Υπάρχουν πολλές τεχνικές για να εξασκήσουμε μια τόσο καλή συνήθεια, που αξίζει να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας και έχει τη δύναμη πραγματικά να μεταμορφώσει τη ζωή μας προς το καλύτερο.