Ο Δυναμικός διαλογισμός του OSHO γίνεται συνήθως νωρίς το πρωί. Είναι ένας διαλογισμός κάθαρσης που διαρκεί μία ώρα και αποτελείται από 5 στάδια.

Ο Δυναμικός διαλογισμός συνοδεύεται από μουσική ειδικά σχεδιασμένη για να υποστηρίζει τη διαδικασία και να σηματοδοτεί το ξεκίνημα του κάθε σταδίου.

Ο διαλογισμός αυτός γίνεται με κλειστά τα μάτια καθ’ όλη τη διάρκεια. Μπορείς να τον κάνεις μόνος σου ή σε ομάδα. Αν τον κάνεις για πρώτη φορά η ενέργεια της ομάδας είναι βοηθητική. Πρόκειται για εντελώς προσωπική διαδικασία για αυτό αν βρίσκεσαι σε ομάδα χρειάζεται να κρατάς την προσοχή σου σε σενα, χωρίς να αποσπάσαι από τους ήχους των άλλων στο δωμάτιο και να κρατάς τα μάτια κλειστά (κατά προτίμηση κλείνοντας τα μάτια με blindfold).

1ο στάδιο – Έντονη χαοτική αναπνοή (διάρκεια 10 λεπτά)

Στάσου όρθιος, με τα πόδια λίγο ανοιχτά και τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένα πατώντας σταθερά. Ανέπνεε χαοτικά από την μύτη δίνοντας έμφαση στην εκπνοή. Το σώμα θα φροντίσει για την εισπνοή. Ανέπνεε όσο πιο γρήγορα και έντονα μπορείς – αύξησε λίγο ακόμα την ένταση και τον ρυθμό μέχρι να γίνεις η ίδια η αναπνοή. Χρησιμοποίησε την φυσική κίνηση του σώματος για να συγκεντρώσεις την ενέργεια.

2o στάδιο – Κάθαρση (διάρκεια 10 λεπτά)

Έκρηξη! Επέτρεψε να βγει και να εκφραστεί ό, τι χρειάζεται. Άσε όλη σου την τρέλα. Ούρλιαξε, φώναξε, κλάψε, πήδα, χόρεψε, γέλα, τραγούδα, κινήσου όπως θες. Μην καταπιέσεις τίποτα. Άφησε όλο το σώμα να κινηθεί και όλα τα συναισθήματα να εκφραστούν. Παίζοντας λίγο θέατρο στην αρχή θα βοηθήσει να το πυροδοτήσεις. Μην επιτρέψεις εδώ στο νου σου να επέμβει, να σκεφτεί τι συμβαίνει, απλά γίνε παρατηρητής. Γίνε συνειδητά τρελός. Μπες ολοκληρωτικά.

3ο στάδιο – Hoo! (διάρκεια 10 λεπτά)

Με τα χέρια σηκωμένα πάνω από το κεφάλι πήδα πάνω κάτω φωνάζοντας το mantra, Hoo! Hoo! Hoo! όσο πιο έντονα μπορείς. Κάθε φορά που προσγειώνεσαι στα πέλματα άφησε τον ήχο να χτυπήσει βαθιά στο σεξουαλικό σου κέντρο (στο σημείο 2 εκατοστά κάτω από τον αφαλό, στο svadhistana chakra). Δώσε όλη σου την ενέργεια, εξαντλήσου τελείως!

4ο στάδιο – STOP! (διάρκεια 15 λεπτά)

Πάγωσε επιτόπου σε όποια θέση ή φάση βρίσκεσαι. Μείνε ακίνητος χωρίς να τακτοποιείς το σώμα με οποιονδήποτε τρόπο. Ένα βήξιμο, μια κίνηση, οτιδήποτε θα διασπάσει τη ροή της ενέργειας και όλη η προσπάθειά σου θα χαθεί. Μείνε παρατηρητής σε οτιδήποτε σου συμβαίνει.

5ο στάδιο – Γιορτή (διάρκεια 15 λεπτά)

Γιόρτασε! Χόρεψε με τη μουσική και εξέφρασε ό,τι υπάρχει. Νιώσε ευγνωμοσύνη προς όλη την ύπαρξη. Φέρε την ζωντάνια και την χαρά μαζί σου όλη την ημέρα.

Εάν στο μέρος που διαλογείζεσαι δεν σου επιτρέπεται να κάνεις θόρυβο, δοκίμασε την εναλλακτική εκδοχή: στο στάδιο της κάθαρσης αντί να κάνεις ήχους βγάλε όλη την ενέργεια μέσα από σωματικές κινήσεις και στο στάδιο του Hoo! άσε τον ήχο να σφυροκοπεί σιωπηλά μέσα σου και το πέμπτο στάδιο μπορεί να γίνει ένας εκφραστικός χορός.