Ο διαλογισμός No-Dimensions του OSHO είναι ένας ενεργητικός επικεντρωτικός διαλογισμός. Όπως ο διαλογισμός Whirling έτσι και ο No-Dimensions έχει τις βάσεις του σε σούφικες τεχνικές της κεντρικής Ασίας, που ο Osho ανέπτυξε και διεύρυνε. Διαρκεί μία ώρα και αποτελείται από 3 στάδια.

Ο διαλογισμός No-Dimensions συνοδεύεται από μουσική ειδικά σχεδιασμένη για να υποστηρίζει τη διαδικασία και να σηματοδοτεί το ξεκίνημα του κάθε σταδίου.

Στα πρώτα δύο στάδια του διαλογισμού τα μάτια παραμένουν ανοιχτά, χωρίς όμως το βλέμμα να επικεντρώνεται σε κάτι. Στο τρίτο στάδιο τα μάτια είναι κλειστά.

1ο στάδιο – Σούφικες κινήσεις (διάρκεια 30 λεπτά)

Σε αυτό το στάδιο υπάρχει μία σειρά έξι κινήσεων που επαναλαμβάνονται καθ΄όλη τη διάρκεια.

Ξεκίνα όρθιος, στάσου σε ένα σημείο τοποθετώντας το αριστερό χέρι στο κέντρο της καρδιάς και το δεξί στο κέντρο του χάρα, κάτω από τον αφαλό. Επικεντρώσου για μερικές στιγμές εδώ ακούγοντας τη μουσική. Όταν ακούσεις το χτύπημα ενός κουδουνιού ξεκίνα τις παρακάτω κίνησεις:

Ένωσε τα χέρια στο κέντρο του χάρα, η ράχη από τις παλάμες να αγγίζουν η μία την άλλη και τα δάχτυλα των χεριών να δείχνουν προς τα κάτω. (1) Εισπνοή από τη μύτη φέρνοντας τα χέρια στην καρδιά, γεμίζοντάς τα με αγάπη. Εκπνοή κάνοντας τον ήχο ‘Σσσου’ και στέλνοντας την αγάπη προς τον κόσμο. Ταυτόχρονα με την εκπνοή βγάζεις δεξί χέρι μπροστά (ανοιχτή παλάμη να κοιτάει προς τα κάτω) και βήμα με το δεξί πόδι μπροστά ενώ το αριστερό χέρι το κάτεβάζεις πάλι στο χάρα. Με την εισπνοή από τη μύτη επιστρέφεις στην αρχική θέση και με τα δύο χέρια στο χάρα.

(2) Επαναλαμβάνεις την ίδια ακριβώς ροή κινήσεων αλλά τώρα με το ‘Σσσου’ βγάζεις αριστερό χέρι και πόδι μπροστά. Ενώ με την εισπνοή επιστρέφεις πάλι στην αρχική θέση.

Συνεχίζεις την ροή κινήσεων σα να σχηματίζεις έναν σταυρό. (3) Με την επόμενη εκπνοή ‘Σσσου’ βγάζεις δεξί χέρι και πόδι προς το δεξί σου πλάι. Με την εισπνοή επιστρέφεις πάλι στην αρχική θέση και (4) στην επόμενη εκπνοή ‘Σσσου’ κάνεις το ίδιο βήμα από αριστερά, βγάζοντας αριστερό χέρι και πόδι.

Τέλος, επαναλαμβάνεις τις ίδιες κινήσεις και προς τα πίσω, (5) μία με το δεξί χέρι-πόδι γυρνώντας πίσω από τα δεξιά και (6) μία με το αριστερό χέρι-πόδι γυρνώντας προς τα πίσω από τα αριστερά.

Σε αυτό το πρώτο στάδιο του διαλογισμού ξεκινάς τις κινήσεις σε αργό ρυθμό ενώ σταδιακά αυξάνεται η ένταση και η ταχύτητα. Χρησιμοποίησε τη μουσική για να κρατάς τον ρυθμό και θυμίσου να κινήσε από το χάρα. Η λεκάνη και τα μάτια ακολουθούν την κατεύθυνση των κινήσεων των χεριών. Επέτρεψε στην κίνηση να ρέει. Εξέπνεε με δύναμη το κάθε ‘Σσσου” σε συγχρονισμό με τους αντίστιχους ήχους που ακούγονται στην μουσική.

Εάν κάνεις τον διαλογισμό σε ομάδα μπορεί κάποια στιγμή να βγεις εκτός ρυθμού σε σχέση με τους υπόλοιπους. Τότε σταμάτα, παρατήρησε σε ποιό σημείο βρίσκεται η υπόλοιπη ομάδα και ξαναξεκίνα συγχρονίζοντας το βήμα σου και το ρυθμό σου με τους υπόλοιπους.

Όταν σταματήσει η μουσική έχει τελειώσει το πρώτο στάδιο.

2ο στάδιο – Στροβιλισμός (διάρκεια 15 λεπτά)

Όπως στέκεσαι όρθιος από το πρώτο στάδιο τοποθέτησε το μεγάλο δάχτυλο του δεξιού ποδιού πάνω από το αριστερό και δίπλωσε τα χέρια σου μπροστά στο στήθος και κράτα τον εαυτό σου. Νιώσε αγάπη για σενα. Όταν ακούσεις τη μουσική να ξεκινά χαμήλωσε το κεφάλι και υποκλίσου στην ύπαρξη εκφράζοντας ευγνωμοσύνη που σε έφερε εδώ για αυτόν τον διαλογισμό.

Όταν ξεκινήσει η μουσική ξεκίνα να στροβιλίζεσαι είτε από αριστερά ή από δεξιά, όπως νιώθεις καλύτερα. Αν ξεκινήσεις από δεξιά τότε τοποθέτησε το δεξί πόδι και το δεξί χέρι προς τα δεξιά ενώ το αριστερό χέρι προς την αντίθετη κατεύθυνση. Καθώς στροβιλίζεσαι μπορείς να τοποθετήσεις τα χέρια όπως θες.

Εάν είναι η πρώτη φορά που στροβιλίζεσαι ξεκίνα σε πολύ αργό ρυθμό και όταν ο νους και το σώμα σου προσαρμοστούν στην κίνηση τότε θα προκύψει φυσικά να πας πιο γρήγορα. Μην βιαστείς να στροβιλιστείς αμέσως πολύ γρήγορα. Εάν δεν νιώσεις καλά στο στάδιο του στροβιλισμού είναι εντάξει να σταματήσεις και να σταθείς ή να καθήσεις.

Όταν σταματήσει η μουσική σταμάτα τον στροβιλισμό σιγά σιγά και δίπλωσε πάλι τα χέρια σου μπροστά στο στήθος και την καρδιά σου.

3ο στάδιο – Ησυχία (διάρκεια 15 λεπτά)

Ξάπλωσε μπρούμητα και με τα μάτια κλειστά. Άφησε τα πόδια ανοιχτά για να επιτρέψεις όλη την ενέργεια που συγκέντρωσες να κυλήσει μέσα σου. Δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι παρά να μείνεις με τον εαυτό σου. Εάν νιώθεις άβολα να ξαπλώσεις μπρούμητα, στην κοιλιά σου, τότε ξάπλωσε ανάσκελα.