Ο διαλογισμός Gourishankar του OSHO διαρκεί μία ώρα και αποτελείται από 4 στάδια.

Ο διαλογισμός Gourishankar συνοδεύεται από μουσική ειδικά σχεδιασμένη για να υποστηρίζει τη διαδικασία και να σηματοδοτεί το ξεκίνημα του κάθε σταδίου.

Τα πρώτα δύο στάδια αυτού του διαλογισμού σε προετοιμάζουν για το Latihan, την αυθόρμητη, απαλή και λεπτοφυής κίνηση του σώματος, που ακολουθεί στο τρίτο στάδιο. Ο Osho έχει πει αν η τεχνική της αναπνοής γίνει σωστά στο πρώτο στάδιο τότε το διοξείδιο του άνθρακα που σχηματίζεται στο αίμα θα σε κάνει να νιώσεις τόσο ψήλα όσο το Gourishankar, στο Έβερεστ.

Για τον διαλογισμό θα χρειαστείς ένα αναμένο κερί ή έναν φακό με μπλε φως που αναβοσβήνει.

Προσοχή: εάν υπάρχει κάποια νευρολογική διαταραχή ή ιστορικό επιληπτικών επεισοδίων τότε δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο φακός με το μπλε φως που αναβοσβήνει. Αντί αυτού, το δεύτερο στάδιο μπορεί να γίνει με ένα κάλυμμα στα μάτια, χωρίς να εστιάζεις σε φως.

1ο στάδιο – Αναπνοή (διάρκεια 15 λεπτά)

Κάθησε με τα μάτια κλειστά. Άρχισε να αναπνέεις, εισπνέοντας βαθιά από την μύτη, γεμίζοντας τα πνευμόνια με αέρα και κρατώντας για όσο περισσότερο μπορείς την αναπνοή σου. Ύστερα εξέπνευσε απαλά από το στόμα και κράτησε την εκπνοή και τα πνευμόνια άδεια για όσο περισσότερο μπορείς. Συνέχισε με αυτήν την τεχνική αναπνοής σε όλο το πρώτο στάδιο.

2ο στάδιο – Κοιτώντας το Φως (διάρκεια 15 λεπτά)

Άφησε την αναπνοή να επιστρέψει στο φυσιολογικό της ρυθμό και με απαλό βλέμμα κοίτα την φλόγα ενός κεριού ή το μπλε φως ενός φακού να αναβοσβήνει. Το φως πρέπει να είναι στο ύψος των ματιών σου. Μείνε ακίνητος.

3ο στάδιο – Latihan (διάρκεια 15 λεπτά)

Με κλειστά τα μάτια, σήκω όρθιος και άφησε το σώμα χαλαρό και δεκτικό. Απαλή, λεπτοφυής κίνηση θα συμβεί στο σώμα χωρίς τον έλεγχό σου. Επέτρεψε αυτό το Latihan να γίνει. Μην προκαλέσεις την κίνηση του σώματος, άφησέ την να συμβεί, απαλά και με χάρη.

4ο στάδιο – Χαλάρωση (διάρκεια 15 λεπτά)

Ξάπλωσε με τα μάτια κλειστά και παρέμεινε σε ησυχία ακίνητος.