Ο διαλογισμός Chakra Sounds του OSHO είναι ένας διαλογισμός εναρμόνισης που φέρνει επίγνωση στα ενεργειακά μας κέντρα (chakras) και οδηγεί σε βαθιά, εσωτερική σιωπή. Διαρκεί μία ώρα και αποτελείται από 2 στάδια.

Ο διαλογισμός Chakra Sounds συνοδεύεται από μουσική ειδικά σχεδιασμένη για να υποστηρίζει τη διαδικασία και να σηματοδοτεί το ξεκίνημα του κάθε σταδίου.

Κράτησε τα μάτια κλειστά καθ’ όλη τη διάρκεια.

Τα βασικά Chakras (ενεργειακά κέντρα) στο σώμα μας είναι 7. Φαντάσου τα σαν τροχούς ενέργειας βαθιά μέσα μας. Ξεκινώντας από κάτω προς τα πάνω:

  1. Ενεργειακό κέντρο βάσης (Muladhara Chakra) – βρίσκεται στο κέντρο του σεξ, στο κάτω μέρος της λεκάνης
  2. Ενεργειακό κέντρο του ιερού οστού (Swandisthana Chakra) – βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον αφαλό
  3. Ενεργειακό κέντρο του ηλιακού πλέγματος (Manipura Chakra) – βρίσκεται πάνω από τον αφαλό, κάτω από το διάφραγμα
  4. Ενεργειακό κέντρο της καρδιάς (Anahata Chakra) – βρίσκεται στο κέντρο του στήθους
  5. Ενεργειακό κέντρο του λαιμού (Visshudi Chakra) – βρίσκεται στο λαιμό
  6. Ενεργειακό κέντρο του τρίτου ματιού (Ajna Chakra) – βρίσκεται ανάμεσα από τα φρύδια
  7. Ενεργειακό κέντρο της κεφαλής (Sahasrara Chakra) – βρίσκεται στην κορυφή του κεφαλιού

1ο στάδιο – Ήχοι των Chakras (διάρκεια 45 λεπτά)

Στάσου όρθιος ή κάθισε άνετα ή ξάπλωσε. Κράτα την σπονδυλική στήλη σε ευθεία και το σώμα χαλαρό. Επέτρεψε στην αναπνοή να γίνεται βαθιά και να νιώθεις πως φτάνει μέχρι την κοιλιά. Κράτα το στόμα λίγο ανοιχτό και το πηγούνι χαλαρό καθ’ όλη τη διάρκεια.

Με τη μουσική άρχισε να κάνεις ήχους με ανοιχτό το στόμα και νιώσε ότι οι ήχοι πάλλονται στο πρώτο ενεργειακό κέντρο της βάσης. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις την φαντασία σου αρχικά για να έχεις την αίσθηση των ήχων στα chakras.

Μετά από λίγο θα ακούσεις να αλλάζουν οι τόνοι στη μουσική να γίνονται υψηλότεροι. Άκου και νιώσε τους ήχους τώρα στο δεύτερο ενεργειακό κέντρο του ιερού οστού. Μπορείς να συνεχίσεις, όπως πριν να κάνεις τους ίδιους ήχους και εσύ σε υψηλότερο τόνο. Θα περάσεις έτσι από κάθε ενεργειακό κέντρο μέχρι να φτάσεις στο έβδομο ενεργειακό κέντρο της κεφαλής και μετά θα κατέβεις πάλι προς τα κάτω, περνόντας από κάθε ένα chakra ακούγοντας τους τόνους της μουσικής να χαμηλώνουν. Συνέχισε να ακούς και να κάνεις ήχους σε κάθε ενεργειακό κέντρο μέχρι να φτάσεις πάλι στο ενεργειακό κέντρο της βάσης.

Τελειώνοντας αυτή τη σειρά, ανεβαίνοντας δηλαδή προς τα πάνω και κατεβαίνοντας προς τα κάτω περνόντας από κάθε ενεργειακό κέντρο ένα ένα θα ακούσεις μια παύση στη μουσική και με το ξεκίνημα της μουσικής θα αρχήσεις πάλι. Συνολικά σε αυτό το στάδιο θα κάνεις την πλήρης σειρά τρεις φορές. Ανεβαίνοντας τα chakras οι τόνοι γίνονται υψηλότεροι και κατεβαίνοντας τα chakras οι τόνοι χαμηλώνουν. Νιώσε το σώμα σου σαν ένα κούφιο μπαμπού και τους ήχους να αντηχούν από επάνω προς τα κάτω.

2ο στάδιο – Παρατήρηση (διάρκεια 15 λεπτά)

Καθιστός ή ξαπλωμένος παρέμεινε σε ησυχία. Παρατήρησε ό,τι συμβαίνει μέσα σου, χωρίς να ασκείς κριτική, μείνε ο παρατηρητής.