Ο διαλογισμός Chakra Breathing του OSHO είναι ένας ενεργητικός διαλογισμός που χρησιμοποιεί την βαθιά, έντονη και γρήγορη αναπνοή μαζί με κινήσεις του σώματος για να φέρει ζωντάνια και επίγνωση σε κάθε ένα από τα 7 ενεργειακά κέντρα (chakras).

Ο διαλογισμός Chakra Breathing συνοδεύεται από μουσική ειδικά σχεδιασμένη για να υποστηρίζει τη διαδικασία και να σηματοδοτεί το ξεκίνημα του κάθε σταδίου.

Διαρκεί μία ώρα και αποτελείται από 2 στάδια. Κάνε τον διαλογισμό με άδειο στομάχι και με κλειστά τα μάτια.

Τα βασικά Chakras (ενεργειακά κέντρα) στο σώμα μας είναι 7. Φαντάσου τα σαν τροχούς ενέργειας βαθιά μέσα μας. Ξεκινώντας από κάτω προς τα πάνω:

  1. Ενεργειακό κέντρο βάσης (Muladhara Chakra) – βρίσκεται στο κέντρο του σεξ, στο κάτω μέρος της λεκάνης
  2. Ενεργειακό κέντρο του ιερού οστού (Swandisthana Chakra) – βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον αφαλό
  3. Ενεργειακό κέντρο του ηλιακού πλέγματος (Manipura Chakra) – βρίσκεται πάνω από τον αφαλό, κάτω από το διάφραγμα
  4. Ενεργειακό κέντρο της καρδιάς (Anahata Chakra) – βρίσκεται στο κέντρο του στήθους
  5. Ενεργειακό κέντρο του λαιμού (Visshudi Chakra) – βρίσκεται στο λαιμό
  6. Ενεργειακό κέντρο του τρίτου ματιού (Ajna Chakra) – βρίσκεται ανάμεσα από τα φρύδια
  7. Ενεργειακό κέντρο της κεφαλής (Sahasrara Chakra) – βρίσκεται στην κορυφή του κεφαλιού

1ο στάδιο – Αναπνέοντας στα chakras (διάρκεια 45 λεπτά)

Στάσου όρθιος με τα πόδια λίγο ανοιχτά στο άνοιγμα της λεκάνης, τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένα και το σώμα χαλαρό. Νιώσε γειωμένος και τα πόδια σου να πατάνε καλά. Με ανοιχτό το στόμα άρχισε να αναπνέεις βαθιά και με γρήγορο ρυθμό στο πρώτο chakra, εισπνέοντας και εκπνέοντας εξίσου. Κράτησε την προσοχή σου στην περιοχή της λεκάνης.

Ακούγοντας τον ήχο από ένα καμπανάκι να χτυπά στη μουσική μετέφερε την βαθιά και γρήγορη αναπνοή στο επόμενο chakra και την προσοχή σου στο αντίστοιχο σημείο του σώματος. Με κάθε καμπανάκι θα ανεβαίνεις chakra συνεχίζοντας την αναπνοή η οποία με κάθε αλλαγή θα γίνεται γρηγορότερη και απαλότερη. Φτάνοντας στο έβδομο chakra θα παίρνεις περίπου διπλάσιες ανάσες σε σχέση με το πρώτο.

Σε κάθε chakra μπορείς να κινείς τα χέρια και το σώμα όπως αισθάνεσαι αλλά τα πέλματα πατάνε σταθερά στο ίδιο σημείο. Ανέπνεε σε ένα ρυθμό που νιώθεις άνετα και κράτα την επίγνωσή σου στις αισθήσεις που έχεις από το κάθε ενεργειακό κέντρο (chakra). Ο ήχος της αναπνοής σου υποστηρίζει τη διαδικασία και θα νιώθεις να αλλάζει σε κάθε chakra, λεπταίνοντας καθώς ανεβαίνεις προς τα πάνω.

Μόλις αναπνεύσεις και στο 7ο chakra θα ακούσεις τρία καμπανάκια. Άρχισε τώρα να αναπνέεις κατεβαίνοντας τα chakras, περνόντας με τη σειρά ένα ένα μέχρι να φτάσεις πάλι στο κέντρο της βάσης. Άφησε την αναπνοή σου να γίνεται πιο αργή από το ένα chakra στο άλλο. Έχεις περίπου δύο λεπτά για να κατέβεις έως το πρώτο chakra και να ολοκληρώσεις τον πρώτο κύκλο. Μείνε για μια στιγμή σιωπηλά πριν ξεκινήσεις πάλι τον επόμενο κύκλο. Συνολικά θα ολοκληρώσεις τρεις κύκλους, αναπνέοντας στα chakras προς τα πάνω και μετά προς τα κάτω.

Καθ’ όλη τη διάρκεια κράτα την επίγνωσή σου στις αισθήσεις του κάθε chakra, γίνε ένα ουράνιο τόξο ενέργειας.

2ο στάδιο – Παρατήρηση (διάρκεια 15 λεπτά)

Κάθισε σε ησυχία. Παρατήρησε ό,τι συμβαίνει μέσα σου, χωρίς να κρίνεις.