Ο διαλογισμός Κουνταλίνι του OSHO γίνεται συνήθως κατά τη δύση του ήλιου ή αργά το απόγευμα. Είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να αφεθείς και να χαλαρώσεις στο τέλος της ημέρας. Θεωρείται ο “αδερφός” διαλογισμός προς τον Δυναμικό διαλογισμό. Διαρκεί μία ώρα και αποτελείται από 4 στάδια.

Ο διαλογισμός Κουνταλίνι συνοδεύεται από μουσική ειδικά σχεδιασμένη για να υποστηρίζει τη διαδικασία και να σηματοδοτεί το ξεκίνημα του κάθε σταδίου.

1ο στάδιο – Τρέμουλο (διάρκεια 15 λεπτά)

Στάσου όρθιος, με τα πόδια λίγο ανοιχτά και τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένα πατώντας σταθερά. Χαλάρωσε και άφησε όλο σου το σώμα να τρέμει, νιώθοντας την ενέργεια να κινείται από τα πόδια προς τα πάνω. Επέτρεψε σε κάθε σημείο του σώματος να χαλαρώσει και γίνε ο ίδιος το τρέμουλο. Νιώσε το να έρχεται, επετρεψέ το αλλά μην το κάνεις εσύ. Απόλαυσέ το, επέτρεψέ το, καλωσόρισέ το αλλά μην το προκαλείς εσύ. Αν αναγκάσεις το τρέμουλο τότε θα καταλήξει να είναι απλά μια άσκηση. Θα παραμείνει στην επιφάνεια. Δεν θα μπορέσει να σε διαπεράσει. Θα παραμείνεις συμπαγής μέσα σου σαν πέτρα. Στο στάδιο αυτό μπορείς να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά ή κλειστά.

2ο στάδιο – Χορός (διάρκεια 15 λεπτά)

Χόρεψε όπως νιώθεις. Άφησε όλο σου το σώμα να κινηθεί με τη μουσική όπως επιθυμεί. Στο στάδιο αυτό επίσης, μπορείς να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά ή κλειστά.

3ο στάδιο – Παρατήρηση (διάρκεια 15 λεπτά)

Κλείσε τα μάτια, παρέμεινε ακίνητος είτε σε όρθια είτε σε καθιστή στάση. Παρατήρησε οτιδήποτε συμβαίνει μέσα και έξω.

4ο στάδιο – Χαλάρωση (διάρκεια 15 λεπτά)

Κρατώντας τα μάτια κλειστά ξάπλωσε και μείνε ακίνητος.